Здорове харчування для дітей
Усі
заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити
повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний
захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому
результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.
Тож
Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами
дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими
службами.
Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена,
неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібобулочних
виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрієтивну
цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних
вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в
тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні
продукти в їх раціоні.
Харчування
дітей має бути збалансованим по білках, жирах, вуглеводах. Саме в дитячому віці
виникає багато проблем із харчуванням,
бо дитина вже їсть самостійно і звісно, якщо дамо сосиску чи щодня солодощі, то
вибір буде на їх користь. Починаючи з часів прикорму дбаємо про корисні
продукти для дітей.
Здорове
харчування для дітей має містити хоча б 80% цільних продуктів в раціоні: овочі,
фрукти, каші, бобові, риба, птиця, м’ясо, печінка, яйця, кисломолочні продукти:
-
мінімум солодощів і вводимо їх
якнайпізніше і не як основу трапези;
-
корисна їжа для дітей – це
фрукти, овочі, ягоди, зелень;
-
маскуємо в страви м’ясо, печінку,
рибу, якщо дитина не любить їх.
Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також
важливі наступні аспекти:
·
не
змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі
(печиво, тощо), або нічого, обираємо варіант нічого;
·
так
само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це порушує
харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості;
·
не ділимо
їжу на смачну й несмачну; типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої
переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі
щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»); це для вас суп чи каша
можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно;
·
не
винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами, говоріть, обіймайте,
співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке,
радісно-солодке.
Здорове харчування для дітей формується через
поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та чипси, смажену
картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі
усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.
Згідно з проведеними дослідженнями 86,5% батьків
вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак
виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на
день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро- й мікронутрієнтах).
До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок
– це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).
Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей
шкільного віку:
-
73,6% дітей мають дефіцит кальцію
(бо ж не їдять кисломолочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту);
-
65,9% дефіцит заліза (діти не
дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх
готувати/маскувати);
-
вітамін В6 у 35,2% (крупи,
бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка);
-
вітаміну Д у 90% (жирна морська
риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д);
-
йоду у 90,1% учнів (риба,
морепродукти, водорості, використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську).
Здорове харчування для дітей – надважлива
складова для розвитку та здоров’я. Це те, чому треба приділити увагу і не
пускати на самотік.
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області
Немає коментарів:
Дописати коментар